9 september 2019

Mark… met het beeldscherm bloot

door Hans de Gram in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. De smartphone is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal en hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Mark, oprichter en primus inter pares van Beklijf, gaat met het beeldscherm bloot.

Mark de Lange (45) werkt als managing director en contentstrateeg bij Beklijf en woont in Arnhem.

Geschatte schermtijd: 2,5 uur
Werkelijke schermtijd: 3 uur en 7 minuten 
Meest gebruikte apps: LinkedIn, De Telegraaf, Safari, Insight Timer, Strava, Google Maps, Spotify en Nu.nl

Waarvoor gebruik je deze apps? En op wat voor momenten?

‘LinkedIn gebruik ik de hele dag door, het is voor mij de belangrijkste bron van informatie over mijn vak. Ik heb zoektermen ingesteld, waardoor ik in mijn tijdlijn berichten krijg te zien die me interesseren zoals content, branding, journalistiek enzovoorts. Ik kijk dus vooral, maar ik plaats ook bijdragen, gemiddeld zo’n drie per week. En ik reageer op berichten.

Laatst bijvoorbeeld op een post over de advertentie van KLM over duurzaamheid. Dat vond ik rieken naar greenwashing, omdat ik vind dat KLM een grote broek aantrekt en de bewijsvoering ontbreekt. Daar kwamen dan weer reacties op. De teneur was dat ik een punt had, maar dat ik het toe moest juichen. Daar was ik het wel mee eens, maar ik vond ook dat iets meer bescheidenheid op zijn plaats is. In die reactie heb ik nog een link toegevoegd van een blog van collega Bente Schreurs over precies deze discussie.’

De Telegraaf is mijn guilty pleasure

‘Ik ben een nieuwsjunkie: ’s ochtends lees ik de Volkskrant en overdag check ik vaak Nu.nl, die vind ik heel objectief. De app van De Telegraaf is mijn guilty pleasure. Waarom? Ze hebben een wat rechtsere, conservatievere kijk op de wereld. Dat vind ik wel verfrissend. Het zorgt ervoor dat ik genuanceerd blijf denken. De toon vind ik ook wel grappig; prikkelend, op het randje. Er zit ook veel meuk bij. Over Wes en Yo en de grootste kwal ooit gespot in de Noordzee. Lekker plat vermaak, waar ik stiekem van vind dat ik mijn tijd ermee verdoe, maar wel helemaal in opga.’

‘Insight Timer is mijn meditatie-app. Ik mediteer ’s ochtends 20 en ’s avonds 5 minuten. De app houdt de tijd bij – daarom staat hij zo hoog in het lijstje – maar ook hoe vaak ik achtereenvolgend heb gemediteerd. Mijn ‘record’ is 514 dagen. Als ik een dag mis, begint ‘ie weer op nul. En dat is m’n eer te na. Nou klinkt het als een competitie met mezelf, maar ik haal echt veel uit meditatie: het geeft rust in m’n hoofd, minder stress en meer balans.’

Hoe zit het met je social media-gebruik?

‘Op LinkedIn ben ik een heavy user. Whatsapp gebruik ik ook veel, maar sinds ik de desktop-versie heb ontdekt, app ik op m’n smartphone nauwelijks meer. Facebook heb ik van mijn telefoon gegooid, want ik dreigde er verslaafd aan te raken. Bovendien houd ik privé en zakelijk graag gescheiden en op Facebook loopt dat gauw door elkaar. Op Twitter en Instagram kijk ik vooral. YouTube gebruik ik af en toe. Ik consumeer meer tekst dan video.’

Wat is het laatste contentitem dat je op je smartphone hebt bekeken?

‘Een bericht op LinkedIn waarin ik iemand heb getagd.’

Waar is jouw telefoon overdag? En ’s nachts?

‘Overdag in m’n broekzak, ’s nachts naast m’n bed als wekker.’

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond vind jij je relatie met je telefoon?

‘Een 7, want ik vind niet dat ik verslaafd ben. Al gaat van die 3 uur per dag zeker 1 uur op aan nieuwsconsumptie. Dat is wel een soort dagelijkse dope. Die tijd kan ik ook nuttiger besteden: met m’n vriendin praten of gaan sporten.’

Zou je minder tijd willen doorbrengen op je telefoon?

‘Ietsje minder wel ja.’

Ben je bewust bezig met je telefoongebruik en het terugdringen van je schermtijd?

‘Nee. Thuis hebben we alleen de afspraak dat we de telefoons niet tijdens het eten gebruiken. Midden in een gesprek dat ding erbij pakken vind ik heel onbeleefd. Je moet aandacht hebben voor je gesprekspartner. Als ik deadlines heb voor mijn werk, zet ik m’n telefoon wel eens helemaal uit. Geen mail, geen berichten, lekker ongestoord werken.’

Waarom brengt Beklijf dit?

Wij maken het liefst content die waarde toevoegt. Content waar je iets aan hebt, waar je wat van kunt leren of die een glimlach op je gezicht brengt. We willen dat onze verhalen beklijven. Maar beseffen tegelijkertijd dat ook onze content onderdeel is van een gigantische informatiestroom, die dagelijks via het beeldscherm bij mensen binnenkomt. Het consumeren van content is en blijft een keuze – bewust en onbewust. In die keuze zijn wij geïnteresseerd.

Beeld: Sjoerd Kulsdom (Dot by dot)

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...