3 mei 2021

Wat online daten mij leerde over contentmarketing

door Tim Boxtel in 'Inspiratie'

Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van online daten. Al jarenlang ben ik op zoek naar die droomvrouw. Tinder, Happn, Bumble, Hinge, The Inner Circle en Badoo: ik heb ze allemaal geprobeerd. Helaas zonder blijvend succes. Toch was het niet voor niets. Als contentmarketeer heb ik veel geleerd van al dat geswipe. In dit artikel deel ik mijn belangrijkste lessen.

Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching

De populariteit van de datingindustrie gaat door het dak. The Inner Circle, Happn en Tinder : ze kwamen allemaal met positieve cijfers in 2020.

Online daten is meer dan een vleeskeuring. Je bent je eigen merk en je wilt, nee je moet die swipe naar rechts verdienen. Daarvoor zijn verschillende elementen belangrijk: tekst, beeld, maar uiteindelijk ook een juiste call to action. Ik trok zeven belangrijke lessen uit mijn date-ervaring.

1. Houd het kort en bondig

Op je datingprofiel moet je in één of twee zinnen de aandacht trekken van je potentiële droompartner. Geen onnodig lange lappen tekst. Uniek, eerlijk, persoonlijk, humoristisch en positief zijn kernwoorden die ik uit tips van een datingcoach haal. Authenticiteit gaat boven het perfecte clichébeeld.

‘Tafeltenniskampioen camping Beau Rivage 2005/2006’, wordt het. Daar spreekt humor uit, het vertelt wat over mij (kampeerder en sportief), het is uniek en bondig.

Wie kent ‘Even Apeldoorn bellen’ niet?

Ook bij contentmarketing trek je de aandacht door kort en krachtig te zijn. Neem ‘Even Apeldoorn bellen’. Wie kent deze slogan niet? Qua authenticiteit is de Belastingdienst een goed voorbeeld: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ En die oude klassieker van Bolletje: ‘Daar zou ik weleens een beschuitje mee willen eten.’

Beeld: cottonbro via Pexels

2. Laat zien wie je bent

Foto’s zijn enorm belangrijk op de datingapps. Gelukkig hoef je niet op zoek naar het perfecte plaatje. Uit een artikel van tijdschrift Glamour trek ik opnieuw de conclusie: laat zien wie je bent.

Ik selecteer zes foto’s. Een diverse selectie, waarbij ik op de eerste beelden duidelijk te herkennen ben. Op de laatste foto’s sta ik tennissend en ik heb er ook eentje met mijn vriendengroep.

Harry Piekema gaf Albert Heijn weer een aardige uitstraling

Authentiek zijn

Mijn collega Saskia Beers schreef al eens een blog over de juiste fotografie voor je merk. Ook zij verkiest authenticiteit boven een te gepolijst beeld. We onthouden een merk beter als het gekoppeld is aan een individu. Het liefst eentje met een minder aantrekkelijk gezicht. Kies dus voor spontaan! Zo gaf Harry Piekema Albert Heijn weer een aardige uitstraling.

3. Speel het algoritme uit

Datingapps hebben hun eigen algoritmes. Zo werkt Tinder met een aantrekkelijkheidsscore. Hoe meer likes mijn profiel krijgt, hoe hoger ik scoor. Maar ik kan mijn score ook zelf beïnvloeden, door actief gebruik te maken van de app. Dat betekent: veel swipen en berichten versturen.

Tinder laat mij vooral potentiële matches zien met een soortgelijke score. Zo is de kans groter dat ik iemand tegenkom die bij mij past.

Extra tips voor sterke content?

Ontvang maandelijks tips en tricks voor het maken van content met inhoud.

Ook als contentmarketeer wil je klanten vinden die bij jouw merk passen. Door je content te optimaliseren kun je de algoritmes van sociale media en zoekmachines beïnvloeden.

4. Plan en verover harten

Er is inmiddels flink wat bekend over het gebruik van datingapps. Zo weten we dankzij een onderzoek van het Britse softwarebedrijf Reincubate wanneer welke doelgroepen actief aan het swipen zijn.

De zaterdagavond blijkt het populairst voor mijn ‘doelgroep’: vrouwen van tussen de 25 en 34 jaar. Hoe meer ik dan swipe, hoe groter de kans op een match.

Als contentmarketeer kun je jouw content ook zorgvuldig plannen. De statistieken van de verschillende social media laten zien wanneer deze platformen het drukst bezocht worden. Kijk wanneer jouw doelgroep online is en post dan je content. Zo bereik je het grootste publiek.

5. Schrijf een pakkende eerste zin

Yes, ik heb een leuke match aan de haak geslagen! Maar wat nu? Met mijn eerste zin kan ik deze ontluikende romance maken of kraken. In de meeste datingapps ligt de bal bij mij als man.

‘Ik dacht dat spetters alleen uit de kraan kwamen’

Ik vind het zelf een tegenvaller als iemand alleen met ‘hoi’ begint. Of met een zwaaiend poppetje. Datingapp The Inner Circle blijkt het met me eens. Sterker nog, zij gaan vrij rigoureus te werk. Als je bij hen ‘hoi’ zegt, deleten zij dat bericht en komen ze met een eigen ‘originele’ gespreksopener. Zoals in dit voorbeeldfilmpje: ‘Ik dacht dat spetters alleen uit de kraan kwamen.’

Houd het kort

Het tijdschrift Viva zocht uit wat wél werkt om een gesprek te openen. De conclusie: niet meer dan achttien woorden gebruiken, je match aanspreken bij zijn of haar naam en vragen stellen. Je wilt vooral iemand triggeren om met jou in gesprek te gaan.

Mijn opener voor mijn nieuwste match? ‘Hey Julia, wat een leuke foto bij dat concert! Wie is je favoriete artiest?’

Als contentmarketeer is het ook zaak je lezers te verleiden met je eerste zin. Je wilt ze het verhaal in trekken, hun nieuwsgierigheid wekken. Net als op de datingapps moeten je eerste zinnen niet te lang zijn. Probeer origineel voor de dag te komen en spreek je lezer direct aan.

6. Wees niet wanhopig

Is het gesprek op gang gekomen? Dan volgt misschien wel de grootste uitdaging: hoe houd ik de interesse van deze spetter vast? Belangrijk advies van datingsite Pepper: kom niet wanhopig over. Direct reageren met ellenlange berichten boordevol vragen werkt averechts. Helemaal geen interesse tonen is overigens ook weer niet de bedoeling.

Deel niet te veel

Lastig, hard to get spelen is niet voor mij weggelegd. Maar ik herken ook wel wat Pepper beweert over iemand die té enthousiast is. Ik ga voor de gulden middenweg: ik stuur niet te veel berichten, maar ik stel wel regelmatig een vraag en vertel wat over mezelf.

Ook voor de datingmarkt geldt: kwaliteit boven kwantiteit

Net als op de datingsapps wil je ook als contentmarketeer niet te veel berichten delen. Daarmee wek je irritatie bij je publiek, in plaats van dat je jouw merk promoot. Het is wel goed om een band op te bouwen met jouw doelgroep. Laat met relevante content zien wie jij bent, wat jouw missie is en ga het gesprek aan. Zowel voor de datingmarkt als contentmarketing geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

7. Ga voor een duidelijke call to action

We naderen het moment suprême: ik ga mijn match op date vragen. Volgens een onderzoek van Tinder kun je dit het best twee tot zeven dagen na de gespreksopener doen. Wacht je te lang? Dan loop je het risico de interesse van de ander te verliezen.

Ik houd het laagdrempelig en draai er niet omheen. Ik stel voor uit te zoeken of onze virtuele klik ‘in het echt’ overeind blijft. Met een wandeling, inclusief koffie to go, in de buurt.

Misverstanden kunnen we niet gebruiken

Heb je als contentmarketeer een band opgebouwd met je doelgroep? Dan wil je overgaan tot conversie. Dat doe je via een call to action, vergelijkbaar met mijn vraag om op date te gaan. Belangrijk is dat deze direct en duidelijk is. Geen ‘klik hier’, maar ‘neem contact met ons op’ of ‘vraag een offerte aan’. Misverstanden kunnen we in deze fase niet gebruiken.

En ja, ze stemt in! Op naar, hopelijk, een onuitwisbare indruk die beklijft. En een duurzame relatie tussen het merk en ‘de klant’.

Wil jij ook van ‘match’ naar conversie?

En kun je daar hulp bij gebruiken? Neem dan snel contact met ons op!

Headerbeeld door vjapratama via Pexels

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...