19 oktober 2020

Ruben… met het beeldscherm bloot

door Lisa Hekman in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. De telefoon is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal en hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Ruben, redacteur in opleiding bij Beklijf, gaat met het beeldscherm bloot. “Ik heb mijn telefoon altijd bij me.’’

Geschatte schermtijd: 3 uur
Werkelijke schermtijd: 3 uur en 1 minuut
Meest gebruikte apps: YouTube, Twitter, Instagram, LinkedIn, Safari, WhatsApp, The New York Times

“Ooo, ik snap het al!” Ruben houdt zijn iPhone 8 voor de camera van zijn laptop. “Zoals je ziet is mijn schermtijd vandaag aanzienlijk hoger dan gisteren en eergisteren. Dat komt…” Hij begint te lachen. “… doordat ik vannacht in slaap ben gevallen terwijl mijn YouTube-app nog aanstond. Die heeft dus een hele video afgespeeld.”

In slaap vallen met je telefoon. Komt dat vaker voor?

“Op mijn telefoon kijken is het laatste wat ik ’s avonds doe. Meestal loop ik mijn sociale media na om te zien of ik nog notificaties of mentions heb. ’s Nachts leg ik mijn telefoon op mijn nachtkastje, aan de andere kant van het bed. Door hem buiten handbereik te leggen, moet ik de wekkerfunctie ’s ochtends bewust uitzetten. Een tip!”

Ik ben me ervan bewust dat ik vanuit een specifiek kader naar het nieuws kijk

Waar begin jij je dag mee op je telefoon?

“Ik kijk eerst op Twitter. Daar zie ik snel wat het nieuws van de dag is. Vervolgens open ik mijn nieuwsapps om te lezen wat hierover is geschreven. Van de Volkskrant tot The New York Times.”

Naast de Volkskrant en The New York Times heeft ook The Guardian een vaste plek op jouw telefoon. Waarom kies je voor deze nieuwsapps?

“Vorig semester van mijn studie Media, Informatie en Communicatie volgde ik een minor International Journalism. Hiervoor moest je op de hoogte zijn van het internationale nieuws. Wat ik fijn vind aan The Guardian en The New York Times, is dat zij een kant durven kiezen. Dit in tegenstelling tot Nederlandse kwaliteitskranten. Hier heerst vaak de overtuiging dat journalistiek onpartijdig moet zijn. In The New York Times lees je bijvoorbeeld: ‘Vandaag loog Donald Trump over X.’ Terwijl de Volkskrant schrijft: ‘Trump heeft X gezegd.’”

Je geeft aan dat je vooral media met een relatief ‘links’ karakter volgt. Hoe zorg je ervoor dat je een brede blik houdt?

“Ik ben me ervan bewust dat ik vanuit een specifiek kader naar het nieuws kijk. Dat bewustzijn is al belangrijk, denk ik. Verder zit ik veel op Twitter. Daar kom je ook andere geluiden tegen. Tijdens de boerenprotesten heb ik een apart Twitteraccount aangemaakt. Hiermee volg ik vooral rechtse influencers en nieuwsmedia. Ik wil weten: wat vertellen zij?”

Ik vind mijn telefoon gewoon een superhandig ding

Hoe omschrijf jij je relatie met je telefoon?

“Sinds ik op mijn twaalfde mijn eerste telefoon kreeg, is het apparaat volledig geïntegreerd in mijn leven. Ik heb mijn telefoon altijd bij me. En hij staat altijd aan. Ik denk wel dat ik zonder telefoon zou kunnen, maar ik zou niet zonder willen. Ik vind mijn telefoon gewoon een superhandig ding.”

Op een schaal van een tot tien: hoe gezond vind jij je relatie met je telefoon?

“Ik denk een zeven. Feitelijk is het misschien niet gezond hoe ik met mijn telefoon leef, maar ik heb er geen last van. Ik heb wel bewust mijn notificaties uitstaan zodat ik niet de hele tijd word afgeleid.”

Wat is je favoriete app?

“Ik denk Strava, een app die ik gebruik bij het wielrennen. Strava houdt je route en prestaties bij. Als Strava-gebruiker kun je een deel van een route markeren. Bijvoorbeeld van de rotonde tot de brug verderop. Je maakt dan een segment aan. Op dat segment ontstaat een ranglijst. Welke Strava-gebruiker heeft hier het hardst gefietst?

Als ik hier in de buurt mijn vaste rondje fiets, probeer ik altijd in de top tien te komen. Op één weg sta ik op de achtste plek van de zesduizend mensen die er hebben gereden. Op nummer tien staat een professioneel wielrenner. Waarschijnlijk heeft hij op zijn dooie gemak gereden terwijl ik de longen uit mijn lijf heb gefietst, maar toch!”

Je hebt ook een nieuwe app op je telefoon: de Coronamelder.

“Die heb ik sinds een paar weken. Tot voor kort werkte de app nog niet in mijn regio. Inmiddels wel. Waarom ik de app zo vroeg heb gedownload? De Coronamelder werkt alleen als zoveel mogelijk mensen de app op hun telefoon hebben. Ik heb er vertrouwen in dat de makers er alles aan hebben gedaan om de privacy van gebruikers te waarborgen.”

Wat is het laatste contentitem dat je hebt bekeken op je telefoon?

“Dat zal die YouTube-video zijn waarbij ik in slaap viel. Van het kanaal BuzzFeed Unsolved Network. Een hele grappige serie over spoken, geesten en demonen.”

Maar toch viel je erbij in slaap…

“Ik slaap sowieso lekker met iets op de achtergrond. Ik zet ook weleens muziek op als ik ga slapen, of een podcast. Als ik voor het slapen naar YouTube kijk, zet ik meestal autoplay uit. Dan ga je niet automatisch door naar een volgende video. Maar soms vergeet ik dat dus. Ik ben een keer wakker geworden met een podcast over ruimtevaart. Die dag kreeg ik allemaal dat soort video’s aangeboden. Het bleef me achtervolgen.”

Waarom brengt Beklijf dit?
Wij maken het liefst content die waarde toevoegt. Content waar je iets aan hebt, waar je wat van kunt leren of die een glimlach op je gezicht brengt. We willen dat onze verhalen beklijven. Maar beseffen tegelijkertijd dat ook onze content onderdeel is van een gigantische informatiestroom, die dagelijks via het beeldscherm bij mensen binnenkomt. Het consumeren van content is en blijft een keuze – bewust en onbewust. In die keuze zijn wij geïnteresseerd.

Beeld: Sophie Roggeband

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...