6 februari 2020

Marlous… met het beeldscherm bloot

door Bente Schreurs in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. De smartphone is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal en hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Marlous, de kersverse aanwinst van Beklijf, wordt meteen in het diepe gegooid en gaat met het beeldscherm bloot. 

Vorig jaar liep Marlous tijdens haar lunchpauzes nog rond in een bos vol loslopende apen. Bij Apenheul was ze verantwoordelijk voor de content, pr en interne communicatie. Van de blauwoogmaki tot de baardsaki: noem een apensoort en Marlous schreef er een pakkend verhaal bij. Toch bestond te weinig van haar tijd uit het maken van content, vond ze, en dus werd het tijd voor wat nieuws. Rond diezelfde tijd stuitte ze op een vacature van Beklijf. “Daar stond precies in wat ik de hele dag wilde doen”, aldus Marlous.

Nu gaat ze met het beeldscherm bloot. Wat we er wel bij moeten vermelden: de week waarin Marlous haar telefoongebruik bijhield, was de week tussen Kerstmis en oud en nieuw. Oftewel: een week vol vrije dagen.

Geschatte schermtijd: 3 uur per dag

Werkelijke schermtijd: 3 uur en 42 min per dag

Meest gebruikte apps: Whatsapp, Facebook, Instagram, Google Chrome, bellen, Videoland, Blendle, Spotify en United Wardrobe.

Nederlandse politieseries zijn mijn guilty pleasure

Heeft zo’n week invloed op je telefoongebruik?

‘Jazeker! Ik denk dat ik deze week vaker op mijn telefoon gezeten heb, simpelweg omdat ik meer vrije tijd had. Dat merk ik vooral aan het gebruik van apps als Netflix en Videoland. Ik verbind mijn telefoon dan via een Chromecast met mijn televisie. Kopje thee erbij, een dekentje, heerlijk. Wat ik dan kijk? Nederlandse politieseries zijn mijn guilty pleasure. Laatst heb ik de serie Moordvrouw gekeken. Voor de tweede keer. Je moet toch wat om de tijd tussen het laatste seizoen van Flikken Rotterdam en het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht op te vullen!’

Waarvoor gebruik je je meest gebruikte apps zoal? En op wat voor momenten?

‘Social media gebruik ik het meest, zo te zien. Ik ben duidelijk een product van mijn generatie. WhatsApp gebruik ik vooral om contacten te onderhouden. Goede vriendinnen stuur ik spraakberichten, zodat ik geen hele verhalen hoef te typen. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik op Facebook doe. Voor m’n gevoel scrol ik er even doorheen en ben ik er niet heel bewust mee bezig. Toch besteed ik er kennelijk 3,5 uur per week aan. Best zonde, eigenlijk. WhatsApp heeft een nuttigere functie.

Ik heb Facebook weleens verwijderd van mijn telefoon, maar de app er uiteindelijk weer opgezet. Als ik even een evenement wil opzoeken of een social post wil plaatsen voor Beklijf, dan is de app toch handig. Facebook en WhatsApp gebruik ik vooral ’s avonds op de bank, of in de trein van werk naar huis. Instagram open ik vaker tussendoor. Daar ligt de focus meer op foto’s en dat is rustiger en inspirerender om naar te kijken, vind ik.

Sowieso vind ik Instagram een leuker medium dan Facebook. Ik volg vrienden, maar vooral inspiratiebronnen. Zoals de Hema. Zij plaatsen op Instagram foto’s van klanten met een bepaald product. Dat vind ik een toffe vorm van reclame maken. De content verkoopt zichzelf, als het ware. Ook schrijver Paulien Cornelisse vind ik leuk om te volgen. Zij plaatst altijd enorm goede taalgrapjes. Daar word ik blij van.”

Op Blendle lees ik onder meer artikelen uit Trouw, de Volkskrant en Psychologie Magazine. Dagelijks nieuws en verdiepende stukken over cultuur, duurzaamheid en mensen. Die artikelen lees ik vooral in de trein of thuis. In het weekend vind ik het lekker om ’s ochtends nog even in bed te blijven liggen om artikelen te lezen. Blendle heeft ook bedtime stories, dat zijn lichtere stukken die fijn zijn voordat je gaat slapen.’

Wat is het laatste contentitem dat je hebt bekeken?

‘Een nieuwsitem van AD, met daarin een overzicht van alles wat er met oud en nieuw gebeurd was. Vuurwerkincidenten, een brand in een apenverblijf in Duitsland. Verschrikkelijk. In dit geval had ik doorgeklikt vanuit Facebook.’

Waar is jouw telefoon overdag? En ’s nachts?

‘Overdag ligt ‘ie op mijn bureau op kantoor, of zit ‘ie in mijn tas of jaszak. ’s Nachts ligt mijn mobiel op mijn nachtkastje, met het internet uit. Zodat ik nog wel gebeld kan worden, maar de apps geblokkeerd zijn. Ik gebruik hem niet als wekker. Voorheen liet ik hem in de woonkamer liggen. Dat zegt wel wat, dat ik hem nu ’s avonds toch in de buurt wil hebben. ’s Ochtends ga ik eerst douchen, voordat ik op mijn telefoon kijk. Tegen de tijd dat ik ga ontbijten, check ik mijn berichtjes pas.’

Mijn social media-gebruik mag wel wat omlaag

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond vind jij je relatie met je telefoon?

‘Een 7, denk ik. Ik vind mijn telefoongebruik niet per se ongezond. Het is een onderdeel van het leven geworden. Mijn social media-gebruik mag wel wat omlaag, maar ik heb er geen last van. Tijdens het werk kan ik mijn telefoon gemakkelijk een paar uur laten liggen, als ik helemaal in een artikel zit. Wanneer ik met iemand in gesprek ben, laat ik hem ook nooit op tafel liggen. Maar als ik me verveel of ergens in vastloop, pak ik m’n telefoon er wel eens bij om bijvoorbeeld nieuwe inspiratie op te doen. Je kunt ook niet continu gefocust zijn.’

Zou je minder tijd willen doorbrengen op je telefoon?

‘Gemiddeld zit ik nu 3,5 uur per dag op mijn telefoon, daar mag wel een uur van af. Wat ik met die tijd zou doen? Een boek lezen, denk ik.’

Ben je bewust bezig met je telefoongebruik en het terugdringen van je schermtijd?

‘Niet echt. Ik heb wel een app die ’s avonds het licht op je telefoon dimt en het rood maakt in plaats van blauw. Dat is beter voor je ogen. Verder ben ik niet zo bewust bezig met mijn telefoongebruik, omdat ik niet het idee heb dat het me beperkt in mijn andere bezigheden. Ik zie mijn vrienden vaak, ik zing, ik ga naar musea. Genoeg leuke dingen, waar ik mijn telefoon helemaal niet bij nodig heb.’

Waarom brengt Beklijf dit?

Wij maken het liefst content die waarde toevoegt. Content waar je iets aan hebt, waar je wat van kunt leren of die een glimlach op je gezicht brengt. We willen dat onze verhalen beklijven. Maar beseffen tegelijkertijd dat ook onze content onderdeel is van de gigantische informatiestroom die dagelijks via het beeldscherm bij mensen binnenkomt. Het consumeren van content is en blijft een keuze – bewust en vaak ook onbewust. In die keuze zijn wij geïnteresseerd.

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...