7 juli 2020

Bente… met het beeldscherm bloot

door Mark de Lange in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. De telefoon is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal en hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Bente, tekstueel uitblinker bij Beklijf, is aan de beurt en gaat met haar fonkelnieuwe beeldscherm bloot. Eindelijk, want er werd drie keer roet in het eten gegooid.

Geschatte schermtijd: 3 uur
Werkelijke schermtijd: 3 uur en 15 min
Meest gebruikte apps: Whatsapp, Instagram, bellen en Samsung internet.

Bente is overtuigd niet-Apple gebruiker. Dan moet je dus eerst achterhalen welke app je nodig hebt om je schermtijd te monitoren. Vervolgens moet je die app (‘Moment’) wel aanzetten, blijkt na een week. De tweede afspraak laat ik als interviewer verstek gaan, want een klantverzoek heeft toch prioriteit. En nee hoor, driemaal is geen scheepsrecht. Want toen viel Bente tijdens haar dagelijkse rondje hardlopen. Uitgeschakeld. Haar telefoon welteverstaan.

We starten het gesprek. Bente: “Wat? Dat kan toch niet!? Acht uur gisteren is echt niet waar. De app doet het ook steeds niet. Het lijkt wel alsof iemand niet wil dat ik mijn schermtijd deel.” Bente rommelt met de app, en ziet dat haar dagelijkse portie scherm gelukkig veel lager uitvalt.

Hoe omschrijf je je relatie met je telefoon eigenlijk?

“Haat-liefde op het moment. Ik ben ongeduldig, dingen moeten wel direct werken. Dat is met deze telefoon gelukkig bijna altijd zo, hoor”, meldt Bente nu weer met een grote smile. “De relatie met mijn telefoon is wel gezond. Al heb ik periodes gehad dat ik urenlang aan het scrollen was op social. Doelloos. Dat je je afvraagt: hoeveel wijzer ben ik nu geworden?

Ik denk dat mijn generatie sowieso nieuwsgierig is naar wat anderen aan het doen zijn. In het verleden heb ik Instagram er weleens af gegooid. Facebook nog vaker. En er toen toch maar weer opgezet. Facebook gebruik ik nu veel voor werk. We zetten de Facebookgroep ‘Roept u maar!’ vaak in om kandidaten te zoeken voor interviews.”

Je telefoon was twee weken stuk. Heb je ‘m gemist?

“Dat viel reuze mee. Geen telefoon hebben vond ik best fijn. Lekker rustig. Dan pak je toch eerder een boek. Tegelijkertijd werd ik er onrustig van. Dat ik dacht: “Zou iemand nu contact met me willen? Heeft iemand me geappt?” Ik ben gewoon graag in contact. Dat blijkt ook, Whatsapp is mijn meest gebruikte app.”

Op nummer drie staat bellen. Dat is toch best old school?

“Ik doe veel telefonische interviews voor mijn werk. Vanwege corona meer dan ooit. En soms duren die interviews wel een uur. Dat is dan direct een derde van mijn dagelijkse telefoongebruik. Privé bel ik niet veel. Een of twee keer per week met mijn ouders. Met vriendinnen weinig. Mijn vriend bel ik alleen voor praktische zaken: “Doe jij boodschappen of ik?”

Bezoek je geen nieuwssites en zo?

“Weinig. De krant lees ik op papier. Misschien een beetje raar als journalist, maar ik ben bijna volledig georiënteerd op één medium: de Volkskrant. Ben ik van huis uit mee opgegroeid. En ik heb er ook gewerkt. Dus ja, dan wordt die krant onderdeel van je leven. Als ik een headline voorbij zie komen, op LinkedIn bijvoorbeeld, klik ik dat wel aan. Nieuws van de NOS, NRC, het AD of Het Parool. Maar vaak mag je bij kranten maar een paar stukken per maand online lezen. Daar zit ik altijd al aan.”

Internet gebruik je ook veel. Waarvoor?

“Voor random dingen. Als ik ergens op een nieuwe plek iets wil gaan drinken. En ik ben erg nieuwsgierig. Als iemand wat vertelt of beweert, wil ik checken hoe het zit. Maar ik kan ook googelen op ‘Vriendin Pierre van Hooijdonk’. Als die twee na dertig jaar uit elkaar gaan, ben ik toch benieuwd wie die vriendin dan is. Daar wil ik een gezicht bij zien.”

Ik volg honden en apen op Instagram

Wat is het laatste contentitem dat je hebt bekeken?

“Deze: een Instagramfilmpje van lnsta_puppies. Met een hond die wij vroeger thuis ook hadden, zo’n enorm harige. Kijk, hij geeft z’n baasje een pootje. Zó schattig!”, roept Bente enthousiast uit. Ze gaat helemaal glimmen. Bente volgt hondenbaasjes die een speciaal account hebben aangemaakt voor hun hond. “Ja, dat is ook content, hoor! Ik volg ook accounts over natuur, dieren, veel apen. Daar word ik blij van.”

Nog andere guilty pleasures?

“Zeker. Ik check mijn bankapps heel vaak. Dat is misschien wel een mini-verslaving van me. Ik vind het leuk om te zien of er geld binnenkomt. Naast mijn baan bij Beklijf freelance ik nog één dag in de week. Dan wil ik weten of mijn facturen zijn betaald. Dat is echt een tik. Toen ik een jaar of veertien was en net een baantje had, fietste ik geregeld naar een pinautomaat. Puur om mijn saldo te checken. Dus die apps zijn een uitkomst! Kan ik lekker geld tellen, want ik heb meerdere rekeningen.”

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond vind jij je relatie met je telefoon?

“Ik geef mezelf een 8. Ik heb niet het idee dat ik erg afhankelijk ben van mijn telefoon. Alleen met hardlopen heb ik mijn telefoon echt nodig. Ik wil altijd muziek luisteren als ik onderweg ben. Best raar eigenlijk dat Spotify niet in mijn top-3 zit.”

Nog meer ontboezemingen?

“Ja, ik laat mijn telefoon best vaak vallen. Mijn scherm is al zeker 4 of 5 keer kapot geweest. Maar ik heb mijn telefoon nog nooit in de wc laten vallen!”

Waarom brengt Beklijf dit?
Wij maken het liefst content die waarde toevoegt. Content waar je iets aan hebt, waar je wat van kunt leren of die een glimlach op je gezicht brengt. We willen dat onze verhalen beklijven. Maar beseffen tegelijkertijd dat ook onze content onderdeel is van een gigantische informatiestroom, die dagelijks via het beeldscherm bij mensen binnenkomt. Het consumeren van content is en blijft een keuze – bewust en onbewust. In die keuze zijn wij geïnteresseerd.

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...