26 juni 2019

Antoinette… met het beeldscherm bloot

door Renée Leeuw in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. De smartphone is hierin ondertussen de belangrijkste en meest persoonlijke ‘contentleverancier’. Maar wat is nu eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal en hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Voor de eerste editie gaat Antoinette, mede-opperbaas van Beklijf, hier met het beeldscherm bloot. 

Antoinette Oeberius Kapteijn (48) werkt als managing partner bij Beklijf en woont in Amsterdam.

Geschatte schermtijd: 1 uur per dag
Werkelijke schermtijd: 2 uur en 40 minuten per dag
Meest gebruikte apps: Whatsapp, Waze, Vente Exclusive & Deezer

Waarvoor gebruik je deze apps zoal en op wat voor momenten?

‘Whatsapp gebruik ik vooral privé, maar ook wel zakelijk. Waze vind ik veruit de beste navigatie app omdat die de meest actuele verkeersinformatie geeft en de route daarop aanpast. En dan is er Vente Exclusive, mijn guilty pleasure. Deze app toont aanbiedingen van allerlei shops. Daar kan ik eindeloos doorheen scrollen. Ik gooi regelmatig wat in mijn mandje, maar echt iets kopen doe ik niet zo heel vaak. Af en toe wel, maar ik vind het vooral lekker om te ‘window shoppen’ op momenten dat ik even niks te doen heb. Verder luister ik via Deezer muziek en cabaret van Patrick Laureij bijvoorbeeld. Ik luister veel oude muziek, zoals Prince, Pearl Jam of Pink Floyd. En Deezer heeft ‘de flow’, een mix geïnspireerd op je favorieten, waar ik graag naar luister.’

Hoe zit het met je social media-gebruik?

‘Dat valt best mee. Ik kijk weleens op Facebook naar de pagina van mijn paardenstal om te zien wat er zoal speelt op stal, maar sinds ik Facebook van mijn ‘homepage’ heb verwijderd, kijk ik daar een stuk minder naar. Verder scroll ik uit verveling wel eens door Instagram.’

Wat is het laatste content item dat je hebt bekeken?

‘Ik lees niet zoveel vanaf mijn telefoonscherm. Daar gebruik ik mijn iPad of laptop voor. Het laatst gelezen artikel kwam ik tegen via Blendle en is een stuk in Trouw over de populariteit van podcasts. Verder lees ik veel paardendingen, want dat is toch wel echt mijn hobby.’

Waar is jouw telefoon overdag? En ’s nachts?

‘Meestal is mijn telefoon wel in de buurt, maar als ik thuis ben laat ik ‘m vaak wel beneden liggen of zet ik ‘m op stil. Ik kan mijn telefoon wel loslaten. ’s Nachts ligt mijn telefoon op mijn bureau buiten de slaapkamermuren. Als ‘ie een keer wel naast mijn bed ligt, zorg ik er wel voor dat de vliegtuigmodus aan staat. Ik geloof toch wel dat die straling niet goed is – ook al krijgen we toch van alle kanten straling over ons.’

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond vind jij je relatie met je smartphone?

‘Een 7. Behalve Vente Exclusive is mijn telefoongebruik best gezond.’

Zou je minder tijd willen doorbrengen op je telefoon?

‘Ja, ik wil mijn iPad meer voor lezen gebruiken. Vaak laat ik mijn telefoon beneden liggen en pak ik mijn iPad om boeken of artikelen te lezen, maar het gevaar is: daar staan ook andere apps op, zoals Facebook. En dan komt er van dat lezen weer veel minder dan ik eigenlijk zou willen.’

Ben je bewust bezig met je telefoongebruik en het terugdringen van je schermtijd?

‘Als ik thuis ben, draag ik expres mijn telefoon niet de hele tijd bij me. Daarnaast heb ik ingesteld dat de ‘niet-storen-modus’ automatisch aan gaat zodra ik in de auto stap. Berichten worden dan geblokkeerd en telefoontjes komen alleen binnen als ik verbonden ben met een bluetooth speaker. Goed hè.’

Waarom brengt Beklijf dit?

Wij maken het liefst content die waarde toevoegt. Content waar je iets aan hebt, waar je wat van kunt leren of die een glimlach op je gezicht brengt. We willen dat onze verhalen beklijven. Maar beseffen tegelijkertijd dat ook onze content onderdeel is van een gigantische informatiestroom, die dagelijks via het beeldscherm bij mensen binnenkomt. Het consumeren van content is en blijft een keuze – bewust en onbewust. In die keuze zijn wij geïnteresseerd.

Beeld: Alex Cheuk

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...