14 maart 2021

Tim… met het beeldscherm bloot

door Ruben den Boer in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. Onze telefoon is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal? En hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Beklijf-redacteur Tim gaat met het beeldscherm bloot!

Geschatte schermtijd: ruim 5 uur per dag
Werkelijke schermtijd: 5 uur en 11 minuten
Meest gebruikte apps: Spotify, YouTube, Veronica Inside, LastPass, Instagram, Google Maps, Happn, NPO Gemist

Je hebt de hoogste schermtijd van alle Beklijvers tot nu toe…

“Ja, het is echt heel erg. Ik doe alles op mijn telefoon, maar dan ook echt alles. Mijn telefoon is mijn agenda, mijn notitieblok, mijn krant. Ik kijk zelfs meer Netflix op mijn telefoon dan op televisie. Maar ik denk dat mijn gemiddelde schermtijd deze week wel iets hoger was dan normaal. Vrijdag zat ik namelijk de hele dag op mijn telefoon omdat ik gehackt was.”

Gehackt? Vertel!

“Sinds een paar jaar ben ik heel voorzichtig wat privacy en technologie betreft. Ik hoorde steeds meer over dataleks en dat soort zaken. Daarom heb ik nu overal een uniek wachtwoord voor. Maar vorige week kwam ik erachter dat mijn Marktplaats-account was gehackt. Iemand probeerde via mijn account een stofzuiger te verkopen. Dat was best eng.

Gelukkig gebruik ik voor Marktplaats een apart e-mailadres voor spam en niet mijn ‘echte’ e-mailadres. Maar dat e-mailadres voor spam bleek in tien dataleks te zitten. Toen ik daar vrijdag achter kwam, heb ik al mijn wachtwoorden veranderd. Daarom staat LastPass, een app die je wachtwoorden veilig houdt, tussen mijn meest gebruikte apps.”

Een andere app die je veel gebruikt is Happn. Heb je een beetje geluk in de liefde?

“Haha, ik heb nogal een haat-liefdeverhouding met al die datingapps. Het ene moment heb ik er vier tegelijk op mijn telefoon staan, het andere moment verwijder ik ze allemaal weer. Deze week heb ik Happn veel gebruikt, ja. Daar had ik toevallig een goede match. Maar ik gebruik ook weleens Tinder, Bumble en Breeze.

In deze coronatijd ben je als vrijgezel afhankelijk van datingapps

Met de avondklok zit ik ’s avonds vaak alleen op de bank. Dan biedt zo’n app vermaak. Maar er zit natuurlijk ook een praktische kant aan. In deze coronatijd ben je als vrijgezel afhankelijk van datingapps. Waar kom je anders iemand tegen?

Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje klaar met online daten. Voor mij is iemands uitstraling en de klik die ik met iemand heb heel belangrijk. Dat is toch lastig in te schatten via een app.”

Je bent best een sportfanaat. Speelt je telefoon daar nog een rol in?

“Af en toe loop ik een rondje hard en ik tennis regelmatig, maar daar gebruik ik mijn telefoon niet bij. Ik volg via mijn telefoon wel veel sportnieuws. Vooral over voetbal. Op Instagram volg ik veel voetbalgerelateerde accounts. En op YouTube kijk ik regelmatig samenvattingen van wedstrijden. Of fragmenten van Ajax TV. En zoals je kan zien, ben ik ook fan van de Veronica Inside-app.”

Ben je een fanatiek social media-gebruiker?

“Ik kijk vooral wat andere mensen posten. Zelf plaats ik maar heel af en toe een bericht. Als ik toch wat post, is het meestal een artikel waar ik heel trots op ben. Dat deel ik dan via een Instagram Story of op LinkedIn. Verder gebruik ik Facebook regelmatig voor mijn werk als journalist. Privé ben ik daar wel op uitgekeken. De app staat niet eens op mijn telefoon.

Ik kan mezelf enorm vermaken met de gekke filters van Snapchat

Ik gebruik ook nog Snapchat. Dat is volgens mij vrij uniek voor iemand van 28. Eigenlijk ‘snap’ ik alleen met twee van mijn beste vrienden. Wat wij – drie volwassen mannen – dan naar elkaar sturen? Kattenplaatjes, natuurlijk. En van die gekke filters. Daar kan ik mezelf enorm mee vermaken.”

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond is jouw relatie met je telefoon?

“Echt ongezond, een 3. Ik gebruik mijn telefoon te veel. Vaak pak ik dat ding zonder enige reden. Hij ligt ook naast me als ik in bed lig. Als ik wakker word, scrol ik altijd direct even door Instagram. Het klinkt heel sneu, maar eigenlijk is mijn telefoon gewoon mijn vriendin, haha.

Mijn telefoon staat ’s nachts wel altijd op vliegtuigstand. Ik heb toch het idee dat dat gezonder is. Zeker omdat hij de hele nacht naast mijn hoofd ligt. Ik heb me er nooit in verdiept hoor, het is echt een gevoelskwestie. Maar het kan vast geen kwaad.”

Heeft corona de relatie met je telefoon beïnvloed?

“Het is een vreemde tijd. Ik woon alleen en door corona ligt eenzaamheid op de loer. Dat beïnvloedt mijn telefoongebruik wel. Als ik bij vrienden ben of in de kroeg sta, gebruik ik mijn telefoon natuurlijk een stuk minder.

Als ik ’s avonds alleen thuiszit, gebruik ik mijn telefoon om te praten met vrienden of familie. Hoewel het geen echte verbinding is, is het toch fijn om op deze manier een beetje contact te houden. Zeker in deze tijd.

Over verbinding gesproken: ik krijg net een snap binnen. Ja hoor, haha, dat is weer een mooi kattenplaatje. Ik zei het toch?”

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...