19 januari 2021

Lisa… met het beeldscherm bloot

door Marlous ten Berge in 'Met het beeldscherm bloot'

De hele dag krijgen we allerlei content voorgeschoteld. Onze telefoon is meestal hofleverancier. Wat is eigenlijk onze relatie met de telefoon? Welke apps gebruiken we zoal? En hoeveel tijd spenderen we er dagelijks aan? Beklijf-redacteur Lisa gaat met het beeldscherm bloot!

Geschatte schermtijd: 3 à 4 uur per dag
Werkelijke schermtijd: 4 uur en 20 minuten
Meest gebruikte apps: WhatsApp, Instagram, Mail, Ditzo, LinkedIn, Podcast, Safari, NOS, Volkskrant, Dictafoon

Je noemt een schermtijd van 4 uur en 20 minuten ‘heel veel’.

“Ja, ik vind dat ik minder met mijn telefoon bezig zou moeten zijn. Hoewel mijn schermtijd ook aanzienlijk hoger is nu ik zoveel thuis ben door de coronamaatregelen. Eerder sprak ik af met vrienden, ging ik naar stad of de bioscoop. Nu kijk ik in het weekend vaak een serie in bed, op mijn telefoon. En WhatsApp gebruik ik tegenwoordig nog meer om contact te houden met vrienden en familie.”

Welke apps gebruik je het meest?

“Naast WhatsApp scoort Safari hoog. Ik hou van koken, en zoek vaak op internet naar recepten. Bovendien moest ik in december, toen dit interview plaatsvond, al mijn kerstcadeaus online kopen. De dictafoon is populair, want daar neem ik interviews voor mijn werk mee op. En Ditzo staat hoog in de lijst, omdat ik net mijn zorgverzekering heb verlengd.”

En sociale media, hoe zit het daarmee?

“Mijn Facebook-account heb ik verwijderd. Op het laatst bekeek ik alleen nog maar kattenfilmpjes. Ik dacht: dit gaat nergens meer over, allemaal verloren tijd.

Uit zelfbescherming gebruik ik een tijdslimiet op Instagram

Instagram daarentegen, vind ik wel van meerwaarde. Ik zie het als een inspiratieplatform voor reizen, mijn huis, enzovoort. Ik volg mensen die ik ken, tijdschriften als Vogue Living… Oh, en Barts Boekje, ken je dat? Dat is een online platform met leuke adresjes in binnen- en buitenland, restauranttips en ideeën voor cadeaus. Een aanrader!

Uit zelfbescherming heb ik wel een tijdslot ingesteld. Na een half uur per dag krijg ik een melding dat ik aan mijn limiet zit. Soms verleng ik dat limiet met een minuut of kwartiertje, maar daarna sluit ik echt af. Anders blijf ik eindeloos scrollen.

NOS en NOS op 3 zijn ook favoriet. Zij bieden net iets extra’s naast het reguliere journaal. Infographics bijvoorbeeld, of korte video’s over ingewikkelde nieuwsonderwerpen. Ik vind het dan vooral interessant om te zien hoe zij zoiets contenttechnisch aanpakken.”

Geen guilty pleasures?

“Jawel! Dat is het Instagram-account Funda Makeovers, met voor- en na-foto’s van opgeknapte huizen. Funda is sowieso een guilty pleasure. Dat zit bij onze familie in de genen, mijn moeder heeft ook een Funda-tic.

Ik ben altijd benieuwd hoe de huizenprijzen zich in Nederland ontwikkelen. Welke huizen kan ik ergens anders kopen voor hetzelfde geld als mijn huidige huis? Ik kan je zeggen: Middelburg is een aanrader als je een fantastisch huis wilt kopen voor weinig geld.”

Je hebt ook een aantal duurzame apps geïnstalleerd, toch?

“Klopt, een van mijn nieuwste apps is Beat the microbead. Daarmee kan ik zien of producten die ik gebruik microplastics bevatten. Denk aan shampoo, zeep of make-upspullen. Ik heb inmiddels wat producten uit de badkamer getrokken, en ja… Daar zitten aardig wat microplastics in.

Dit soort apps zorgen ervoor dat ik wat bewuster omga met spullen die ik koop of gebruik. Ik probeer steeds duurzamer te leven. Zo koop ik regelmatig tweedehands spullen via Marktplaats. Sinds kort heb ik ook de app Vinted voor tweedehands kleding.

Soms haal ik weleens eten via de app Too Good To Go. Je kunt dan producten van supermarkten of horecaondernemingen kopen die anders worden weggegooid. Sinds de coronamaatregelen is het aanbod alleen wat minder.”

Wat is het laatste contentitem dat je hebt bekeken?

“Dat is een aflevering van de YouTubeserie Het zal mij een zorg zijn. De serie gaat over twee jongens die meelopen op een zorgboerderij in Brabant. Ze bezorgen mensen met Alzheimer een leuke dag en nemen ze bijvoorbeeld mee naar hun huis van vroeger. Heerlijk, zo’n feelgood-serie. Helemaal nu alles vooral over corona gaat.”

 

We hebben het nu steeds over je privételefoon. Daarnaast heb je een aparte werktelefoon. Waarom is dat?

“Ik vind het fijn dat ik de optie heb mijn werktelefoon helemaal weg te leggen als ik vrij ben. Zeker als ik vakantie heb. Als een bericht of mail binnenkomt, word ik toch getriggerd om te kijken. Ik vind het lastig zo’n melding te laten voor wat het is. Voor ik het weet, zit ik weer in de werkmodus.”

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gezond vind jij je relatie met je privételefoon?

“Een 6. Ik vind dat ik minder tijd aan mijn telefoon moet besteden. Deze week ben ik trouwens goed bezig: in drie dagen tijd zit ik nog maar op 2 uur en 16 minuten per dag! De tijd die ik anders aan mijn telefoon besteed, gebruik ik nu om te koken of te bakken. Of om een boek te lezen.

Ik lees graag op papier, dan ben ik minder snel afgeleid

Sowieso vind ik print fijn. Ik lees graag tijdschriften, en in het weekend zijn de Volkskrant en het bijbehorende magazine favoriet. Als ik op papier lees, ben ik minder snel afgeleid. Het voelt heel ontspannen.”

Waar laat je je telefoon ’s nachts? En overdag?

“’s Nachts ligt mijn telefoon beneden in de woonkamer. Dat is een heel bewuste keuze. Eerder greep ik weleens naar mijn telefoon als ik niet in slaap kon komen of ’s nachts wakker werd. Maar dan viel ik alleen maar lastiger in slaap.

Als wekker heb ik mijn telefoon niet nodig: ik heb een wake-up light, en een vriend met een wekker. Overdag tijdens werkuren heb ik mijn privételefoon wel bij me, maar staat hij in de stille modus. Zo kan ik me beter concentreren.”

Over werk gesproken: je hoort wel bij het ‘Apple-kamp’ van Beklijf?

Lachend: “Ik snap dat je denkt dat ik aandelen heb in Apple. Ik heb een iPhone, MacBook en een iPad mini. Wat ik vooral handig vind, is dat al die apparaten met elkaar synchroniseren. Ik kan altijd en overal bij mijn laatste foto’s, mails en notities. Maar ik ben geen Windowshater, hoor.” Knipogend: “De Beklijvers uit ‘kamp Windows’ zijn ook best aardig.”

Overige blogs

Foto van Mark in een stal

Beklijf blikt terug: onze beste content van 2022

2022 was (weer) een gek jaar. Het was het jaar waarin we corona hopelijk achter ons konden laten. Maar ook het jaar van intens klimaatdebat,...

Lees verder...
Bibliotheek

4 (verrassende) non-fictieboeken met goede contentlessen

Van een goed non-fictieboek kan je veel leren. Ook over content. Maar wij vonden onze favoriete non-fictieboeken niet bij de M van marketing of de...

Lees verder...