28 juni 2021

Favorieten van Beklijf #10: magazines die ons (nog steeds) inspireren

door Ruben den Boer in 'Favorieten van Beklijf'

Magazines hebben het niet makkelijk. De oplages dalen al jaren, grote titels leggen het loodje en redacties worden massaal ontslagen*. Jammer, want tijdschriften zijn een bron van inspiratie op contentgebied. Vijf Beklijvers vertellen over hun favoriete magazines uit het heden en verleden.                                                                   

Mark – Nieuwe Revu

De cover van de Nieuwe Revu

Het printmagazine is voor mij een soort oermedium. De redactionele formule van een magazine is zo lekker zichtbaar. En je kunt rustig de tijd nemen deze uit te pluizen. Dat heb ik in mijn (werkend) leven bij honderden magazines gedaan. Hoe zitten de rubrieken in elkaar? Wat is het bladritme? Welke stijlen gebruiken ze? Wat is de tone of voice? Et cetera.

Mijn favoriete magazine is Nieuwe Revu, het ‘opinieblad voor mannen’. Ik ben al fan sinds mijn studententijd. Nieuwe Revu is een mooie mix tussen onthullende achtergrondverhalen en platte sensatie-stukken. Altijd met invalshoeken die prikkelen.

Zo staan de verhalen over Irak en Afghanistan van oorlogsverslaggever Arnold Karskens mij nog altijd bij. De scherpe opinies van columnisten als Beau van Erven Dorens, Herman Brusselmans en Özkan Akyol. De aantrekkelijke foto’s. En de ongezouten meningen in een rubriek als ‘Wat vinden wij van…’.

‘Wees niet bang te prikkelen met ongemakkelijke onderwerpen’

In deze tijd van woke ‘moeten’ zijn, vind ik Nieuwe Revu best vooruitstrevend. Want wakker is Nieuwe Revu altijd geweest. Op een prettige, niet belerende manier. Nieuwe Revu is vooral veelzijdig: plat en diepgravend, jolig en serieus, sensatiebelust en maatschappijkritisch.

Wat Nieuwe Revu mij leert als contentmaker? Durf buiten de kaders te denken. Blijf scherp kijken naar de maatschappij. Wees niet bang te prikkelen met ongemakkelijke onderwerpen. En doe dit alles vooral met humor en zelfspot. Dan maak je (op mij) een onuitwisbare indruk.

Lisa – JAN Magazine

De cover van Jan Magazine

Als kind was ik al gefascineerd door tijdschriften. Ik verslond de Okki, Taptoe, Tina en Fancy. Maar ook bladen waarvoor ik helemaal niet de doelgroep was. Zo verliet ik regelmatig de bibliotheek met een tas vol nummers van Libelle en vtwonen. Waar ik vervolgens thuis eindeloos in kon bladeren. Heerlijk!

‘Zonder tijdschriften was ik misschien wel helemaal geen contentmaker geworden’

Nu, jaren later, kun je mij nog steeds niet gelukkiger maken dan met een kop thee en een tijdschrift. Het meest inspirerend vind ik bladen met verhalen over echte mensen. Verhalen die ik zelf ook graag schrijf. Mijn favoriete inspiratiebron? JAN Magazine.

Wat mij zo aanspreekt aan dit tijdschrift? Het sterke bladritme. Lange en korte artikelen wisselen elkaar goed af en worden aangevuld met de meest prachtige fotografie. De diepte-interviews in JAN Magazine inspireerden mij jaren geleden om journalistiek te gaan studeren. Toen ik er tijdens mijn studie stage liep en na mijn studie zelfs nog even heb gewerkt, veroverde het blad een bijzonder plekje in mijn hart.

De belangrijkste les die ik van JAN Magazine en al die andere tijdschriften leerde, is vooral dat content maken een prachtig vak is. Ik durf wel te zeggen dat ik zonder tijdschriften misschien wel helemaal geen contentmaker was geworden. Een grotere inspiratiebron bestaat er voor mij dus niet.

Marlous – Hitkrant

Cover van Hitkrant

Toegegeven: het is niet per se mijn meest favoriete magazine, maar wel het magazine dat mijn tienerjaren typeerde. Want stel je voor: het is 2003, ik ben 13 jaar oud en van smartphones heeft nog niemand gehoord. Laat staan dat je je popidool kan volgen via een sociaal medium als Instagram.

‘Ik verslond de content tot op de nietjes’

Maar gelukkig is daar Hitkrant. Dé ingang naar alle ins en outs over mijn favoriete idolen, het laatste Top 40-nieuws en andere onderwerpen die tieners in die tijd bezighouden.

Onbereikbare verhalen bereikbaar maken

Alle content uit het magazine verslond ik tot op de nietjes. De XXL-posters kregen een plek op mijn slaapkamermuren, interviews las ik van A tot Z en de overige foto’s en artikelen plakte ik in mijn papieren(!) schoolagenda.

Wat ik er als contentmaker met terugwerkende kracht van leer? Dat ik in een positie ben om onbereikbare verhalen bereikbaar te maken. Zodat lezers iets nieuws leren, geïnspireerd raken of een nieuwe herinnering maken. Want Hitkrant is voor mij toch wel hét symbool van mijn tienerjaren geworden.

Voor altijd bewaren

En over herinneringen gesproken: het mooiste van magazines vind ik hun bewaarfunctie. Je kan ze er altijd nog eens bij pakken om dat ene inspirerende interview nog eens te lezen. Hoewel ik moet bekennen dat dat voor mijn Hitkrant-stapels niet meer geldt: die zijn voor eeuwig opgegaan in die slaapkamermuren en agenda’s.

Ruben – Maarten!

Cover van Maarten!

Al mijn magazine-abonnementen van de afgelopen jaren resulteerden uiteindelijk in een hoop papierverspilling. Ik denk altijd dat ik ze ga lezen, maar neem er nooit de tijd voor. Voor één magazine maak ik een uitzondering: Maarten!, het kwartaalblad van de grootste mopperkont van de Nederlandse tv.

‘Content heeft niet altijd een actueel haakje nodig om aan te slaan’

Waarom lees ik dit magazine dan wél? Omdat Maarten van Rossem altijd interessante en grote onderwerpen aansnijdt. Vaak gaat het over (geo)politiek, de rechtstaat en geschiedenis. Het gaat in elk geval nooit over het laatste nieuws. En dat maakt het nu net zo fijn. Met Maarten! stap ik even uit de non-stopnieuwsfabriek.

Maarten! leert mij dat content niet altijd een actueel haakje nodig heeft om aan te slaan. Soms is het juist fijner om afstand te nemen, achtergrond te bieden, en dieper in een onderwerp te duiken dat jou aan het hart gaat. Er zijn ongetwijfeld mensen die jouw interesses (of die van je organisatie) delen.

Bente – Volkskrant Magazine

Een spread in Volkskrant Magazine

Iedere vrijdagmiddag moest ik me inhouden om niet van school naar huis te rennen. Als ik thuiskwam, zou er weer een stapel tijdschriften op de deurmat liggen. Op de basisschool waren dat Tina en Hitkrant, later werd dat Cosmogirl en nog later Glamour, ELLE en Vogue. Ik las ze van A tot Z, waarna ik mijn schaar erin zette en alles wat me inspireerde opplakte in scrapbooks.

Nog steeds vind ik tijdschriften fascinerend. Van het glanzende papier tot de (soms) ijzersterke formats. Het doet dan ook echt een beetje pijn aan mijn hart om te lezen dat veel magazines ophouden te bestaan. Tegelijkertijd ben ik daar zelf ook schuldig aan. Ik heb al jaren geen tijdschriftabonnement meer. Te duur en bovendien kost het me veel te veel tijd.

‘Mijn grootste les: interviewen is zo makkelijk nog niet’

Het enige blad dat ik nu nog van voor tot eind lees, is Volkskrant Magazine. Ik vind de afwisseling in het magazine heerlijk: van het lezersdilemma tot diepgaande interviews over de dood. Sterke formats, die telkens terugkomen. Ook intrigeert de onderwerpkeuze van reportages me. Wie verzint het om de bedenker van de gele prullenbak te interviewen?

Stiekem ben ik best trots dat ik als stagiair een aantal spreads in het magazine heb mogen schrijven. Mijn grootste les van de makers van Volkskrant Magazine: interviewen is zo makkelijk nog niet. Je moet doorvragen, geen genoegen nemen met een clichématig antwoord en streng durven zijn. Volkskrant-journalist Sara Berkeljon kan dat als de beste. Ik hoop dat ik dat niveau ooit bereik.

Beklijvende content nodig?

Al dat terugdenken aan oude magazines, formats en verhalen maakt ons bijna nostalgisch. Wil jij ook content die nog jaren beklijft? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag met mooie content waarmee jij jouw doelgroep écht raakt.

 

*Bronnen intro: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap & VillaMedia

Overige blogs

Series kijken op Netflix

Favorieten van Beklijf #11: series als inspiratiebron voor content

Van dramaseries van eigen bodem tot internationale klassiekers. Bij Beklijf zijn we dol op series. Zeker als we er ook nog eens wat van leren...

Lees verder...
pieter-pot-duurzame-marketing

Pieter Pot: ‘We willen laten zien dat verpakkingsvrij winkelen ook sexy kan zijn’

Duurzaamheid zit in het DNA van sommige bedrijven. Hoe vertalen zij hun maatschappelijke missie naar aansprekende content? En welke communicatie-uitdagingen komen zij onderweg tegen? In...

Lees verder...